Petrezselymes fehérjekomplex leves - videó!
2017. augusztus 15. írta: Ataisz reformélelmiszer

Petrezselymes fehérjekomplex leves - videó!

 

Könnyen, gyorsan, egészségesen az Ataisszal!

Forraljunk fel 2000ml vizet, és öntsünk bele egy zacskó petrezselymes fehérjekomplex levesport. 30 perc alatt készre főzzük!

Mit jelent hogy fehérjekomplex?

Szeretnénk egészségesen étkezni, számolgatjuk a kalóriákat, figyelünk arra mikor mit eszünk, de pont arra nem gondolunk, hogy hogyan kombináljuk a fehérjéket. Miért fontos ez? A fehérjék alapvető tápanyagok, csak úgy, mint a szénhidrátok és a zsírok. Számos helyen előfordulnak szervezetedben, hiszen ezek a tested építő kövei. (haj, köröm, csontok, vörösvérsejtek stb.) A fehérjék szerkezetét aminosavak alkotják, ez alapján 2 csoportot különöztethetünk meg: a teljes értékű fehérjék és a nem teljes értékűek

Azt a fehérjét, amely egy speciális aminosavból keveset tartalmaz, limitáló/korlátozó fehérjének is nevezik, hiszen csak annyi szövet épülhet fel belőle, amennyit a legkisebb mennyiségben előforduló aminosav lehetővé tesz. Javíthatod ételed fehérjetartalmát, ha a nem teljes értékű fehérjéket tartalmazó élelmiszerek mellé olyasmit eszel, ami a hiányzó aminosavban gazdag, és ezzel pótlod a hiányt. Ezt a folyamatot nevezzük komplettálásnak, vagy kiegészítésnek.

Példa: A rizsben kevés a lizin, a babban pedig alig van metionin, melyek közül mindkettő esszenciális. Amikor ezt a két tápanyagot egyszerre fogyasztod, teljes értékűvé komplettálod a fehérje tartalmukat. Fontos megemlíteni, hogy ezek az élelmiszerek csak akkor egészítik ki egymást, ha egyidejűleg fogyasztod őket! Ez elsősorban a vegánok számára fontos, vagy azokban az országokban élőknek, ahol kevés vagy nagyon drága az állati eredetű élelmiszer, de te is profitálhatsz belőle az izomépítés során.

A fehérje komplettálás során tehát úgy válogassuk össze a különbözõ nyersanyagokat, hogy azok együtt jól emészthetõk legyenek, és egymást aminosav összetételükben is kiegészítsék. Levesünket ez alapján állítottuk össze! 

forrás: https://peakshop.hu/man/feherje-komplettalas/

Jó étvágyat kívánunk!

www.ataisz.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://ataisz.blog.hu/api/trackback/id/tr8812750954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása