Hagyományos karácsonyi menü
2017. december 17. írta: Ataisz reformélelmiszer

Hagyományos karácsonyi menü

Kriszta Koszt dietetikus ajánlásával!

Az előző két menüsor esetén gyakorlatilag teljesen szabadon válogathattam a vegán és vegetáriánus ételek közül így karácsonykor, mivel ezeknek az étrendeknek (még) nincs kiforrott hagyománya, ellenben egy húsos étrenddel. Itt már meg van kötve a kezem. Nálunk például minden karácsonyi ebéd kihagyhatatlan fogása a töltött káposzta. Most sem tettem másként, viszont egy kicsi változtatást eszközöltem a receptekben, ami miatt egy teljes értékűbb, egészségesebb menüsor lett a végeredmény.

25511019_1551867434868809_321165669_o.jpg

Török paradicsomos bulgurleves

Egy fazékban forraljunk fel 2000 ml vizet, ha felforrt, tegyük bele az olajat, fűszerezzük ízlés szerint. Ezután öntsük bele a tasak tartalmát és főzzük 30 percig kis lángon fedő alatt időnként megkeverve. A főzési idő leteltével húzzuk le a tűzről és hagyjuk további 15 percet állni. Melegen kínáljuk.

Az elkészült étel energia- és tápanyagtartalma:

  • Energia: 2708,3 kJ / 647,1 kcal
  • Fehérje: 17,6 g 
  • Zsír: 12,6 g ebből telített zsír: 1,4 g
  • Szénhidrát: 120,8 g ebből cukor: 42,3 g
  • Só: 5,8 g

A bulgurtól, másképpen búzatörettől sokan idegenkednek, nem ismerik, pedig sokrétűen felhasználható, különböző méretben is megvásárolható, ahogy éppen a recept kívánja. Kiválóan alkalmazkodik az ételhez, könnyen felveszi az ízeket, pergősebb, mint a rizs, emellett egészségesebb is, mivel sok benne a rost, B-vitamint és vasat tartlamaz, glikémiás indexe 47.

25484943_1551867428202143_500013638_o.jpg

Töltött káposzta

  • 4 db savanyított káposztalevél
  • 250 g darált hús
  • 150 g Ataisz bulgur
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 4 dl natúr lecsó
  • ízlés szerint Ataisz vegantéria
  • fűszerpaprika
  • só, őrölt feketeborsú

A bulgurt kétszeres mennyiségű forró vízben kb. 20 perc alatt puhára főzzük. A savanyú káposzta leveleinek erősebb torzsáját kivágjuk. A leveleket félretesszük, az ereket feldaraboljuk. A töltelékhez az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát. A darált húshoz hozzáadjuk a pörköltalapot, a bulgurt, sót, borsot és az ételízesítőt. Az elkészült masszával megtöltjük a leveleket. A feldarabolt torzsát a lecsóval elvegyítjük, és rétegezve a káposztával egy lábosba sorakoztatjuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és lassú tűzön puhára főzzük. Ha elkészült, tejföllel tálaljuk.

Az elkészült étel energia- és tápanyagtartalma:

  • Energia: 4820,8 kJ / 1152,3 kcal
  • Fehérje: 78,5 g 
  • Zsír: 31 g ebből telített zsír: 13 g
  • Szénhidrát: 146,5 g ebből cukor: 16,75 g
  • Só: 19,7 g

25530632_1551867418202144_1570925440_o.jpg

Duplacsokis zabkeksz

A tasak tartalmát keverjük el a xilittel és az olvasztott margarinnal. Hagyjuk 10 percig állni, majd nyújtsuk ki 4-5 mm vastagságúra, és szaggassunk belőle korongokat. Légkeveréses sütőben 180 °C-on 15-18 percig sütjük. Kihűlve díszítsük és máris fogyasztható.

Az elkészült étel energia- és tápanyagtartalma:

  • Energia: 10959,8 kJ / 2621,6 kcal
  • Fehérje: 39 g 
  • Zsír: 176,7 g ebből telített zsír: 51,4 g
  • Szénhidrát: 255,1 g ebből cukor: 18,6 g
  • Só: 2,7 g

Ahogy az előző menüsor végén is említettem, a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás nem a megszorításokról szól, így nem kell lemondanunk az édességekről sem. Nincs jó vagy rossz étel, csak jó vagy rossz étrend. Minden esetben meg kell találnunk a helyes arányokat, a megfelelő alternatívákat. Ebben az esetben a hagyományos fehér liszttel készült süteményeket lecseréltük egy zab alapú desszertre, valamint a cukor helyett xilitet használtunk. A xilit a természetben is előforduló cukorhelyettesítő. 40%-kal kevesebb energiát, és 50%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Lassan szívódik fel, glikémiás indexe alacsony, teltségérzetet okoz.

A zab jó szénhidrát- és rostforrás, jelentős képviselője a vízben oldódó rostoknak. A vízben oldódó élelmi rostok hatására egyenletesebb a glükóz felszívódása, pozitívan befolyásolja a szénhidrát-anyagcserét. Befolyásolja a zsíranyagcserét is, csökkenti a vér koleszterinszintjét. A rostok vizet kötnek meg, a gyomorban megduzzadnak, ezzel teltségérzetet okoznak, így fogyókúra esetén is kiválóan alkalmazható. Ezen tulajdonságai miatt fogyasztásuk ajánlott szív- és érrendszeri betegségekben, elhízásban, cukorbetegségben szenvedőknek.

Az összeállított menüsort köszönjük Kriszta Koszt dietetikusnak!

Jó étvágyat kívánunk!

 

Nyereményjáték!

A válaszokat a www.facebook.com/Ataisz/ oldalon várjuk a kérdést tartalmazó kép alatt komment formájában!

karacsonyi_nyeremenyjatek_hagyomanyos.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ataisz.blog.hu/api/trackback/id/tr2513507795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása