Cikkünkben szeretnénk Nektek összegyűjteni a szuperélelmiszernek is emlegetett quinoa jótékony hatásait. Bár gabonaként emlegetik, valójában egy-, a spenóthoz és a céklához hasonló növény magja. Eredetileg Dél-Amerikában, az Andok magasan fekvő területein termesztették, és az inkák a magok anyjának nevezték. Lássuk, miért éri meg fogyasztanunk:
1. Magas fehérje tartalom. Hasonló mennyiségű proteint tartalmaz, mint a tej, de többet, mint a rizs, a köles, vagy a búza.
2. Kitűnő riboflabvin (B2) forrás. A riboflavin segít csökkenteni a migrénes fejfájások gyakoriságát azáltal, hogy javítja az energia metabolizmusát az agyban és az izmokban.
3. A quinoaból származó szaponint Dél-Amerika szerte a bőr sérüléseinek kezelésére használják, mivel az fertőtlenítő hatással rendelkezik.
4. Alkalin képző hatású, mely megegyezik a vadrizs, az amaránt és csírák hatásáéval
5. ¼ bögre száraz quinoa csupán 172 kalóriát tartalmaz.
6. Mivel nem áll rokonságban a búza, vagy más gabonafélékkel, gluténmentes. Sokan beszámoltak már arról, hogy jobban érzik magukat és képesek fogyni, ha csökkentik a gluténtartalmú gabonafélék, vagy legalább a búza bevitelét a szervezetükbe.
7. Komplex szénhidrát, alacsony glikémiás indexszel. Ez is fontos szempont a fogyni vágyóknak.
forrás: http://mediterran.cafeblog.hu/2017/07/19/az-inkak-kincse-a-quinoa-7-jotekony-hatasa-es-erdekessegek/